15 млн. лв. ще бъдат отпуснати за целево кредитиране на есенната сеитба

Зърнопроизводителите ще могат да кандидатстват за кредити за новата реколта от 5 септември

Общо 15 млн. лв. ще бъдат отпуснати за целево кредитиране на есенната сеитба, реши Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие” (ДФЗ) вчера (05.08.2010 година), съобщава Агенция Фокус. От тях 10 млн. лв. ще се използват за отпускане на кредити за покупка на торове за производство на пшеница реколта 2011 г. Останалите 5 млн. лв. са предвидени за заеми за покупка на семена за пшеница.

Зърнопроизводителите ще могат да кандидатстват за кредити за новата реколта от 5 септември. Крайната дата за договаряне на средствата е 12 ноември 2010 г. Самите заеми ще се отпускат в срок до 15 декември 2010 г. Както за покупката на семена, така и за торовете, стопаните ще получават по 6 лв. на декар финансиране.

На вчерашното заседание на Управителния съвет на ДФЗ беше утвърден и бюджет от 10 млн. лв. за целево кредитиране и на животновъдите за покупка на фураж или фуражни компоненти до края на 2010 г. За заеми ще могат да кандидатстват фермерите, отглеждащи овце, кози, крави и биволици, които не са получавали кредити от Фонд „Земеделие” за 2008 и 2009 г.

За отпускането на финансиране под формата на заем животновъдите ще могат да кандидатстват от 20 септември. Самите средства ще се договарят до 30 ноември, а отпускането им ще става до 15 декември 2010 г. На брой животно фермерите могат да получат по 80 лв. за овце-майки и кози-майки и по 500 лв. за крави и биволици.

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.