1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. 7.5 млн. евро е отделил ЕС за финансиране на програми с цел изследване и борба с вредителите по растенията през 2015 г.

7.5 млн. евро е отделил ЕС за финансиране на програми с цел изследване и борба с вредителите по растенията през 2015 г.

Акцент се поставя върху вредителите по цитрусовите растения, широколистните дървета и картофите

Средствата ще бъдат разпределени между Белгия, Хърватска, Кипър, Чехия, Дания, Естония, Германия, Гърция, Италия, Латвия, Малта, Холандия, Полша, Португалия, Словакия, Испания и Швеция. Това са държавите-членки, които са поискали такава помощ от Съюза.

Акцент се поставя върху вредителите по цитрусовите растения, широколистните дървета и картофите (бактериално пръстеновидно гниене и бактериално кафяво гниене). Ще бъдат предприети и мерки срещу вредители по боровата дървесина, червен палмов хоботник и др.

Провежданите проучвания ще предоставят информация за конкретни рискове, като например появата на нови вредители и данни за риска, свързан с определени видове внос.

По-рано Европейският съюз разпредели 5.7 млн. евро под формата на спешни мерки срещу вредителите по растенията. Тези средства са насочени към най-уязвимите райони - трите огнища на вредители по боровите растения в Испания, случаите на Anoplophora glabripennis (азиатски рогат бръмбар) в Австрия, Франция, Германия, Италия и Холандия, както и неотдавнашната поява на Xylella fastidiosa (листен пригор) по маслиновите растения в Италия.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.