1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. БАБХ констатира и пресече нелегална търговия в интернет с неразрешени пестициди

БАБХ констатира и пресече нелегална търговия в интернет с неразрешени пестициди

Съгласно законодателството, търговията с ПРЗ се извършва единствено в селскостопански аптеки или складове за търговия на продукти за растителна защита

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира случаи на нелегално предлагане на неразрешени на територията на Република България продукти за растителна защита (ПРЗ), с етикети на чужди езици, в популярен уебсайт за онлайн търговия. Агенцията предприе мерки и уведоми официално управителя на сайта. В резултат незаконните обяви бяха деактивирани. 

Съгласно Закона за защита на растенията, публикуваната по този начин информация представлява реклама и търговия на неразрешени ПРЗ, която е подвеждаща за потребителите, крие рискове и неблагоприятни последствия, свързани със здравето на човека, замърсяване на почвите и околната среда.

Българското законодателство изисква на пазара да се пускат само разрешени продукти за растителна защита, в оригинални запечатани опаковки на производителя, с етикет на български език. Рекламата на ПРЗ се извършва в съответствие с условията на разрешаването му за пускане на пазара и употреба в Република България и трябва да съдържа информация за ограниченията при ползване и предупредителните фрази и символи, установени при етикетирането, или да препраща към етикета на продукта или към интернет страницата на производителя, където тези ограничения, знаци и символи са посочени.

Търговската дейност с разрешените за пускане на пазара и употреба пестициди е на регистрационен режим, като се регистрират както лицата, така и обектите за търговия, за което се издава удостоверение от съответната Областна дирекция по безопасност на храните (ОДБХ).

Съгласно законодателството, търговията с ПРЗ се извършва единствено в селскостопански аптеки или складове за търговия на продукти за растителна защита.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.