1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Членовете на НАЗ спазват българското законодателство при третиране на земеделските площи

Членовете на НАЗ спазват българското законодателство при третиране на земеделските площи

От асоциацията искат създаване на Единен електронен регистър за уведомяване

Националната асоциация на зърнопроизводителите е категорично ПРОТИВ обвиненията от страна на производителите на мед и пчелни продукти за смъртност при пчелите, причинена от третиране на земеделски площи.

Срещу зърнопроизводителите се води целенасочена кампания, която цели дискредитиране на земеделските производители и Министерството на земеделието, храните и горите.

Членовете на НАЗ спазват изискванията на Наредба 13 за мерките за опазването на пчелите и пчелните семейства от отравяне и начините за провеждане на растителнозащитни, дезинфекционни и дезинсекционни дейности, а именно - подаване на уведомления за пръскане. Държавата прави редовни проверки за подаване на такива уведомления и в случай на пропуск се налагат глоби между 3000 лв. и 8000 лв.

Обвиненията, че отравянето на пчелите е по вина на зърнопроизводителите, не отговарят на истината. Членовете на НАЗ дават редовно изискваните по Наредба 13 проби за използваните препарати.

В същото време производителите на мед и пчелни продукти отказват да дадат своите проби, които да докажат причината за смъртността на пчелите. Наблюдаваме, че голяма част от производителите на мед и пчелни продукти не са регистрирани и не са включени в регистъра на БАБХ, което практически прави невъзможно уведомяването при третиране.

Отправянето на абсурдни и безпочвени обвинения към НАЗ, допълнително улеснено от липсата на единна и широкопредставителна организация в сектора на пчелните производители, дава отражение върху имиджа на българските зърнопроизводители.

НАЗ апелира за създаване на Единен електронен регистър за уведомяване, в който да бъдат включени всички регистрирани производители на мед и пчелни продукти. Разчитаме на диалог с тях чрез посредничеството на министерството на земеделието храните и горите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.