1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Десислава Танева се срещна с представители на Асоциацията за растителна защита

Десислава Танева се срещна с представители на Асоциацията за растителна защита

Снимка:

Новият проект на Закона за защита на растенията предстои да бъде внесен за одобрение в Министерски съвет и Народното събрание

Народният представител от ПП ГЕРБ и председател на Парламентарната комисия по земеделие и гори Десислава Танева се срещна в Сливен с председателя на Българската асоциация за растителна защита инж. Васил Сираков и членове на организацията. Те дискутираха новия проект на Закон за защита на растенията, който предстои да бъде внесен за одобрение в Министерски съвет и Народното събрание. От асоциацията ще подготвят в писмена форма своите предложения, които да бъдат взети под внимание при окончателното преработване и приемане на закона.

„Комуникацията ни с Десислава Танева бе отлична. Като организация, която се занимава с внос и търговия на продукти за растителна защита в цялата страна, ни притесняват някои неща в закона. Госпожа Танева бе запозната с нашите виждания и поех ангажимент да направя писмено предложения с основните ни съображения. Ще ги изпратим до Българската агенция по безопасност на храните, Министерството на земеделието и председателя на Народното събрание, за да може нещата да се изчистят сега. Искаме да ги решим в рамките на нашите взаимоотношения с оглед на това да сме максимално полезни”, каза Сираков.

Той информира, че в страната ни има регистрирани над 120 000 производители на растителна продукция, към които законът също трябва да бъде насочен, а не само към хората, които се занимават с внос и търговия на растителна продукция. „В проекта по този закон всички функции по отношение на контрола и приложението на изискванията са оставени на нас. Фирмите, които търгуват на едро и на дребно, са около 500. Трябва да се опитаме да насочим закона предимно към производителите и заедно с нашите специалисти – агрономи по растителна защита, да внедрим изискванията в кратки срокове.

Предвидено е всички специалисти, които търгуват с продукти за растителна защита за професионална употреба, да имат специален сертификат за право за работа с тях. В същото време такъв сертификат трябва да притежава и оператора в селското стопанство. Ако приемем факта, че закона ще бъде приет през октомври и влезе в сила, практически всички ние, които се занимаваме с този бизнес, ще бъдем в нарушение. Защото няма възможност над 120 00 човека да имат такъв сертификат в рамките на 3,5 или 10 дни. Второ – в тези сертификати не се прави разлика между дипломиран агроном и специалист, или производственика, който ще ползва тези продукти. И двамата трябва да имат сертификат и да имат писмен тест. Не можем да подлагаме на тест хората от най-ниско ниво на квалификация и тези, които имат висша квалификация”, допълни Сираков.

Според него България няма достатъчно капацитет и възможности да прави проверки на остатъчни количества от пестициди и минерални торове и е нужен ефикасен и действащ контрол. Той информира, че се предвижда в страната по региони да се организират еталонни стопанства, които ще поемат ангажимент да предоставят продукцията си за анализи за остатъчна продукция.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.