1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. ЕК ограничава извънредните разрешителни за неоникотиноиди

ЕК ограничава извънредните разрешителни за неоникотиноиди

В момента трите неоникотиноида клотианидин, имидаклоприд и тиаметоксам са забранени в целия Европейски съюз

Европейската комисия затвори вратичка в законодателството относно забраната за неоникотиноидите. Досега беше възможно отделни държави да поискат разрешение за употребата на тези препарати, ако можеха да докажат, че става дума за извънреден случай.
 
Румъния и Литва преди дни поискаха такова извънредно разрешение, но получиха отказ. Комисията се аргументира с оценка на Европейската агенция за безопасност на храните, според която подобни искания в по-голямата си част не са оправдани. ЕФСА е на мнение, че за повечето препарати от групата на неоникотиноидите, които са опасни за пчелите, има достатъчно алтернативи. Освен това има оплаквания от страна на държавите, които стриктно спазват забраната, че извънредните лицензи изкривяват пазара и дават на прилагащите ги нежелано предимство.
 
В момента трите неоникотиноида клотианидин, имидаклоприд и тиаметоксам са забранени в целия Европейски съюз. Вратичката в забраната, от която Румъния и Литва са се възползвали досега, стана възможна, защото при гласуването на новите правила не се събра квалифицирано мнозинство за затварянето й. Затова сега Европейската комисия налага решението си без съгласието на страните членки.
 
Искания за извънредни лицензи за въпросните препарати са подали и други държави, сред които и България. Комисията все още не е взела решение по тези казуси.
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.