1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. ЕК прие решение за подновяване на одобрението за употребата на глифозат

ЕК прие решение за подновяване на одобрението за употребата на глифозат

Употребата на активното вещество бе одобрено на ниво ЕС за срок от 5 вместо от 15 години

Европейската комисия прие решение за подновяване на одобрението  за  употребата  на  глифозат  -  най-широко използваното активно вещество при хербицидите в ЕС. Употребата на активното вещество бе одобрено на ниво ЕС за срок от 5 вместо от 15 години.

Освен това, с оглед на резултатите от гражданската инициатива относно веществото, Комисията обяви, че през пролетта на 2018 г. ще предложи законодателни промени, целящи повишаване на прозрачността, качеството и независимостта на научните оценки. В допълнение, ЕК предложи и конкретни мерки за намаляване на зависимостта от пестициди.

Целта на ЕК е да работи за решение, което има възможно най-голяма подкрепа от страна на държавите членки, като същевременно се гарантира високо равнище на защита на човешкото здраве и околната среда.

В съобщението на Комисията бяха взети под внимание няколко фактора. От една страна, след всеобхватен и прозрачен научен процес, при който повече от 6000 страници с научни оценки бяха направени публично достояние, при оценката на ЕС бе заключено, че глифозат не предизвиква рак, нито създава  неприемлив  риск  за  околната среда при спазване на добра земеделска  практика. Държавите членки също гласуваха в подкрепа на предложението  на  27  ноември  2017г.  На  последно  място, Комисията има и правно задължение да отговаря на заявленията за одобряване/подновяване на одобрението, като взема предвид резултатите от оценката на риска на ЕС.
От друга страна, Комисията взе под внимание факта, че глифозат не е типичният случай. Въпреки че вече има много информация  за  активното  вещество,  допълнителни  изследвания  за него се публикуват по-често, отколкото за други вещества, тъй като е най-разпространено в ЕС. Комисията взе предвид възможността за бъдещ научен и технологичен напредък. Бяха взети под внимание и последната резолюция на Европейския парламент да се осигури подкрепа на възможно най-много държави членки, както и Европейската гражданска инициатива за ограничаване на използването на глифозат.

Затова  и  Комисията  одобри  повторно  употребата  на  активното вещество за срок от 5 вместо за обичайните 15 години и прие допълнителни решения, целящи да повишат прозрачността и качеството на процеса на одобрение на пестициди, както и да осигурят тяхната устойчива употреба.

Четете повече в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.