1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. ЕК разреши с резолюция глифозат базираните хербициди за 7 години

ЕК разреши с резолюция глифозат базираните хербициди за 7 години

Очаква се нов проект за по-добра регулация на устойчивата употреба на хербициди, съдържащи глифозат

Тъй като все още има сериозни опасения относно канцерогенността и вредното влияние върху ендокринната система на хербицида глифозат, който се използва широко в земеделието и градинарството, Европейската комисия следва да поднови разрешителното за продажбата му само за 7 години, а не за 15. Това се казва в резолюция на ЕП, гласувана в сряда.

Евродепутатите призовават и за независимо разследване и публикуване на всички научни доказателства, използвани от Европейския орган за безопасност на храните при оценката на глифозат. Според резолюцията Европейската комисия трябва да поднови разрешителното за продажба на хербицида глифозат на европейския пазар за още 7 години, а не за първоначално предложените 15. Резолюцията беше приета с 374 гласа „за“, 225 „против“ и 102 „въздържал се“.

Освен това Комисията не трябва да одобрява непрофесионалната употреба на глифозат, казват евродепутатите. Тя трябва също така да преразгледа в отделно законодателство одобрението на глифозат в светлината на предстоящата класификация от страна на Европейската химическа агенция, добавят те.

Резолюцията призовава Европейската комисия да представи нов проект, с който по-добре да се регулира устойчивата употреба на хербициди, съдържащи глифозат. Иска се и Комисията да започне независима проверка на цялостната  токсичност класификацията на глифозат, основана не само на данни, свързани с канцерогенността, но и на възможните свойства, които вредят на ендокринната система.

Публикуване на научни доказателства
Евродепутатите призовават Комисия и Европейският орган за безопасност на храните (ЕОБХ) „незабавно да оповестят всички научни доказателства, които са в основата за положителното класиране на глифозат и предложеното  му повторно упълномощаване, като се има предвид по-висшия обществен интерес от разкриването на доказателствата“.
Зеленото изгаряне е „неприемливо“
Евродепутатите определиха като "неприемлива" употребата на глифозат в земеделската практика, позната като зелено  "изгаряне", при която преди събирането на реколтата се умъртвява самото отглежданото растение с цел ускоряване на узряването и улесняване на събирането. Тази практика води и до увеличена опасност от това пестицидът да попадне върху хора.

Те добавят, че глифозат не бива да бъде одобряван за употреба в обществени паркове, детски площадки и градинки.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.