1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. ЕП отхвърли проект на ЕК за оценката на пестициди

ЕП отхвърли проект на ЕК за оценката на пестициди

Народните представители настояват Европейската комисия да изработи изцяло нов законопроект на базата на най-актуалните научни и технически постижения

С голямо мнозинство Европейският парламент отхвърли предложен от Комисията проект за нов регламент относно оценката и лицензирането на препарати за растителна защита. Конкретно става дума за пестициди, като депутатите са на мнение, че при предварителните обсъждания държавите членки прекалено много са занижили изискванията.   

С гласуването народните представители настояват Европейската комисия да изработи изцяло нов законопроект на базата на най-актуалните научни и технически постижения, се казва в декларация на парламента.  Първоначалният проект трябваше да узакони предложенията на Европейската агенция за безопасност на храните, целящи намаляването на препарати, които вредят на пчелите. В текста се съдържаха и точни предписания как точно да се тестват пестицидите, за да се защитят опрашителите в краткосрочен и по-дългосрочен план.  Под натиска на повечето държави Европейската комисия промени проекта, занижавайки изискванията. В представения за гласуване вариант вече се говореше само за моментното влияние на препаратите, но не и за дългосрочните последствия.  Групата на Зелените в Европарламента изказа задоволство от отрицателния вот и го нарече "важен сигнал" за защитата на пчелите. Всеки нов препарат трябва да бъде одобрен именно от тази гледна точка, а не на преден план да бъде "отровният бизнес-модел" на производителите. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.