1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Европейската агенция за безопасност на храните ще преразгледа мораториума върху неоникотиноидите

Европейската агенция за безопасност на храните ще преразгледа мораториума върху неоникотиноидите

Предстоят нови заключения за актуализацията на оценката на риска

Нови изследвания за въздействието на три неоникотиноидни пестицида  върху популациите на пчелите по света разглежда Европейската комисия. През април 2013 година влезе в сила двугодишен мораториум върху използването на опасните вещества.

Частичната забрана ще остане в сила по време на процеса на преразглеждане, управляван от Европейската агенция за безопасност на храните /EFSA/.

Редица страни настояват мораториумът да бъде продължен и разширен. Неоникотиноидите, които действат върху нервната система на насекомите, са обвинени за унищожаването на пчелните семейства.

EFSA е поканила националните власти, изследователските институти, промишления сектор и други заинтересовани страни да представят всяка нова релевантна информация за тези вещества. Тяхната употреба е забранена в частност при обработка на почвата и семената, както и при цъфтежа на култури, които привличат пчелите. Заинтересованите страни трябва да отговорят до края на септември 2015 г. След това, органът по безопасност ще формулира своите заключения за актуализацията на оценката на риска. Две фирми производители оспорват мораториума пред Съда на ЕС. Частичната забрана за трите пестицида беше подкрепена от 15 държави, включително Франция и Германия.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.