1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Европол задържа 1150 тона фалшиви препарати за растителна защита

Европол задържа 1150 тона фалшиви препарати за растителна защита

Това е седмата поредна операция на Европол

1150 тона нелегални продукти за растителна защита бяха конфискувани от Европол при координирана акция в 25 държави от Европейския съюз, сред които и България, както и 6 трети страни. Арестувани са и 10 души.
 
Това е седмата поредна операция на Европол, която има за цел да задържи нелегално внесени или фалшифицирани препарати. При миналогодишната акция бяха иззети 1200 тона такива вещества, а тазгодишната беше проведена между 25 януари и 25 април. В нея участваха представители на Службата за интелектуална собственост на Европейския съюз, Европейската служба за борба с измамите, Главна дирекция "Здравеопазване" на Европейската комисия, както и националните агенции и полицейски органи на съответните държави.
 
Тази година органите на реда установиха увеличаване на трафика на незаконни пестициди в южната част на Европа и района на Черно море, като се наблюдава рязък скок на случаите на незаконни препарати, произхождащи от Турция. Въпреки това Китай остава страната източник номер едно. Зачестяват и случаите на по-малки пратки - до 10 литра или килограма. В допълнение към граничните проверки, властите наблюдават и онлайн магазини, които предоставят физически адрес за събиране на продукти, закупени онлайн. Въпреки че трафикът на хербициди, инсектициди и фунгициди, съдържащи забранени вещества, остава стабилен, операцията също така разкри, че нараства и фалшифицирането на често използвани марки. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.