1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Фалшиви продукти на пазара за растителна защита

Фалшиви продукти на пазара за растителна защита

Те могат да застрашат добивите на фермерите, алармираха от АРИБ

Фалшиви продукти за растителна защита, предлагани на българския пазар, могат да застрашат добивите на фермерите и да създадат риск за здравето на хората, животните и околната среда, посочват в отворено писмо до медиите от Асоциация „Растителнозащитна индустрия” България (АРИБ).

Оказа се, че продуктите за растителна защита „Тримекса”, „Никомекс” и „Пендимекс”, които се разпространяват в търговската мрежа от фирма „Кемтрейд” ООД, не отговарят на изискванията на регистрационния режим за паралелна търговия.

При разрешаването за паралелна търговия, фирма „Кемтрейд” ООД е декларирала продукта „Тримекса” като идентичен с разрешения  „Гранстар 75 ДФ” на фирма ДюПон ИО, „Никомекс” – като идентичен на разрешения „Мистрал 4 СК” на фирма ИСК, а „Пендимекс” ” – като идентичен на „Стомп Нов 330 ЕК” на фирма БАСФ Агро Б.В.

В резултат на проведени през 2011 г. анализи в акредитирани лаборатории, бяха установени недопустими несъответствия в съдържанието на паралелно търгуваните продукти от фирма „Кемтрейд” ООД и оригиналните такива.

Използването на подобни фалшиви продукти може да бъдe опасно за здравето на хората и околната среда. Предлагането на такива продукти  на българския пазар, който е част от общия пазар на Европейския съюз, е в нарушение на европейските нормативни изисквания в областта на растителната защита и в частност - на основния принцип, въведен с Регламент 1107/2009 за минимален риск  за здравето на хората, животните и околната среда при употребата на продукти за растителна защита.

Фирмите производителки на оригиналните продукти "Гранстар 75ДФ", "Мистрал 4СК" и "Стомп Нов 330ЕК" не могат да поемат отговорност при евентуално унищожаване на земеделската продукция и загуба на средства за земеделските стопани в резултат от употребата на посочените по-горе продукти, предлагани от фирма „Кемтрейд“ ООД.

Асоциация „Растителнозащитна индустрия” България (АРИБ) предупреждава всички български фермери да бъдат особено внимателни, когато избират продукти за растителна защита и при съмнение да се обръщат към търговските представители на фирмите производители на оригиналните продукти с гарантирано качество и ефект.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.