1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Фонд "Земеделие" отпуска 500 хил. лева за борба с доматения молец

Фонд "Земеделие" отпуска 500 хил. лева за борба с доматения молец

Подпомагането има за цел да компенсира разходите на оранжерийните зеленчукопроизводители

Оранжерийните производители ще получат финансова подкрепа от 500 хил. лева за борба с вредителите по доматите за 2023 г. Средствата са осигурени по схемата „Помощ за компенсиране разходите на земеделски стопани, свързани с изпълнение на мерки по „Национална програма от мерки за контрол на доматен миниращ молец - Tuta absoluta Meyrick (Lepidoptera)“. Ресурсът е утвърден с решение на Управителния съвет на Държавен фонд „Земеделие” (ДФЗ).

Подпомагането има за цел да компенсира разходите на оранжерийните зеленчукопроизводители, направени за продукти за растителна защита срещу миниращия молец. Размерът на помощта е до 100% от разходите за закупуването и прилагането на продукти за растителна защита, разрешени в Република България за контрол на Доматен миниращ молец - Tuta absoluta в оранжерии за домати (зеленчуци), но не повече от 3 500 лв./ха.

Схемата „Помощ за компенсиране разходите на земеделски стопани, свързани с изпълнение на мерки по „Национална програма от мерки за контрол на доматен миниращ молец - Tuta absoluta Meyrick (Lepidoptera)“ бе пренотифицирана и е със срок на прилагане от 10.05.2023 г. до 31.12.2029 г. Нотифицираният максимален бюджет за периода на прилагане (2023 - 2029 г.) е 7 000 000 лева.

Предстои ДФЗ и МЗм да изготвят изменения на указанията за предоставяне на помощта.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.