1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Германия забранява глифозата

Германия забранява глифозата

Законопроектът предвижда и други ограничения за фермерите

Край на използването на хербициди с глифозат в Германия. Това предвижда гласуваният от германското правителство проектозакон за защита на насекомите, внесен от министерствата на околната среда и на земеделието.
 
С влизането в сила на закона, което се очаква през лятото, употребата на глифозат ще бъде забранена в частните дворове и градини, както и в обществените паркове и спортни площадки. В селското стопанство хербицидът ще е разрешен само в извънредни ситуации, когато ерозирали почви не разрешават механично отстраняване на плевелите. Това изключение ще важи най-късно до края на 2023 година, когато изтичат както европейският лиценз, така и преходният период. Удължение на лиценза на европейско ниво няма да има, убедени са двете водещи министерства.  
 
Законопроектът предвижда и други ограничения за фермерите. Хербициди и инсектициди се забраняват за употреба на площи, попадащи в защитени природни територии. Извън тези места стопаните трябва да спазват минимално разстояние от реки и езера, нови правила има и за прилагането в овощни градини. Според земеделският министър Юлия Кльокнер от нововъведенията ще бъдат засегнати около 5 % от селскостопанската площ в Германия.
 
Против закона са повечето фермерски организации. Председателят на Германския земеделски съюз Йоахим Руквид изказа недоволството си, защото според него законът застрашава съществуването на много фермерски семейства. Критика идва и от парламентарната група на консерваторите, които виждат опасност от масови забрани, без стопаните да имат алтернативи, и без да получават адекватни финансови компенсации.  
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.