1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Има неяснота относно новия закон за природните бедствия

Има неяснота относно новия закон за природните бедствия

Браншовиците се обявиха твърдо против новото законодателство

Необходимо е да се преразгледа цялата философия на новия закон за превенция от природни бедствия, който стои „на трупчета“ в Министерството на земеделието. Това коментират от Асоциацията на българските застрахователи. Поводът стана отчетът на земеделския министър в края на декември. Тогава Румен Порожанов обяви, че през тази година ще се задейства работата по него. Браншовиците се обявиха твърдо против новото законодателство.  

Новият закон предвижда реформа на Агенцията „Борба с градушките“ в държавно предприятие.

Предвижда се дейността на новото държавно предприятие да се финансира от държавния бюджет и от задължителни вноски от земеделците. Също и от застрахователите, които да отчисляват пари от премийния приход от всички имуществени застраховки. И тук идва един от проблемните моменти според браншовиците.

Публичното обсъждане на новия закон за превенция от природни бедствия мина в средата на 2018-та. От тогава липсва яснота какво се случва с него, посочват от Асоциацията на застрахователите. Те допълват, че застраховането в земеделието е важно, но то е слабо разпространено сред стопаните у нас. Данни сочат, че под 7% от нивите са застраховани. Подробностите по темата гледайте в предаването Агрофорум тази събота в 7:30 часа.

Автор: Данаил Андреев

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.