1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Испания и Германия са от двете страни на барикадата за глифозата

Испания и Германия са от двете страни на барикадата за глифозата

Джем Йоздемир е против издаването на нов лиценз

На противоположни мнения относно глифозата са земеделските министри на Испания и Германия. Джем Йоздемир е против издаването на нов лиценз, докато испанският му колега Луис Планас приема оценката на Европейската агенция за безопасност на храните, която отваря врата за издаването на нов лиценз за глифозата в края на годината.
 
В началото на юли Агенцията представи основните заключения от своята дългоочаквана оценка на риска от глифозат, спорният, но най-широко използван хербицид в Европейския съюз. Според агенцията не са открити причини за критично безпокойство, когато става въпрос за потенциални вредни въздействия от използването на веществото в растителната защита.
 
Въпреки че оценката на агенцията е ключова стъпка към решение за нов лиценз след декември 2023 година, не всички страни от ЕС са на една и съща страна относно това какво да направят относно заключенията на ЕФСА.
 
В кулоарите на срещата на министрите на земеделието от в Брюксел германският министър Джем Йоздемир каза, че според него решението на Агенцията не се основава на цялостна оценка. По думите му проучването не е взело предвид в достатъчна степен ключовия аспект за въздействието на препарата върху природата.
 
Испанският министър Луис Планас, който председателства Съвета по земеделие до края на годината, каза, че оценката, издадена от ЕФСА, е научно заключение и следователно трябва да се следва, независимо от съдържанието му.
 
Докато Агенцията все още не е публикувала пълния си доклад, проектодоклад на Комисията, изтекъл миналата седмица, предполага, че тя може да реши да поднови лиценза на глифозат още през септември. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.