1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Извънредни разрешителни за ползване на неоникотиноиди

Извънредни разрешителни за ползване на неоникотиноиди

Земеделското министерство в Берлин обмисля отново да допусне препаратите

Все повече държави в Европейския съюз издават извънредни разрешителни за ползване на неоникотиноиди, въпреки издадената през тази година забрана за употребата им. Извънредните лицензи се издават най-често за предварителна обработка на посевен материал.

Разрешителните се прилагат при захарното цвекло. В Белгия те ще се издават от средата на февруари до средата на юни следващата година. Полша има подобна разпоредба, както и Унгария. Там фермерите могат да прилагат препаратите от март до юни 2019-та. Австрия също планира да издаде временно разрешително за следващата пролет. Подобни изключения имаше в миналото във Финландия и Великобритания. Използването на трите вещества имидаклоприд, тиаметоксам и клотианидин е забранено от април тази година, когато квалифицирано мнозинство от страните-членки на Съюза подкрепи съответното предложение на Европейската комисия.

Медиите в Германия съобщават, че земеделското министерство в Берлин обмисля отново да допусне неоникотиноидите, когато няма други методи за борба с вредителите. Министърът на селското стопанство Юлия Кльокнер не веднъж е изтъквала, че вещества, които са опасни за пчелите, трябва да бъдат извадени от употреба. В отделни случаи те обаче отново ще бъдат разрешени, при условие, че обработката на посевния материал се извършва в затворени помещения. Допълнителен фактор "за" неоникотиноидите е, че през едногодишния си  вегетационен период захарното цвекло например изобщо не цъфти и не привлича пчели и други опрашители. Като последваща култура в 90 процента от случаите се сее пшеница, която също не е привлекателна за пчелите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.