1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Как да се справите с неприятеля Дрозофила Сузуки

Как да се справите с неприятеля Дрозофила Сузуки

Превантивни мерки в органични овощни градини с костилкови плодове

Петнистата дрозофила Drosophila suzukii е инвазивен вредител, атакуващ меки овощни видове (ягоди, череши, сливи, грозде), както и много горски ягодоплодни растения. Възрастните женски екземпляри на D. suzukii снасят яйца в плодовете, от които се развиват ларви.

Стратегията за контрол на D. suzukii включва превантивни мерки, като управление на овощните градини, хигиена на полето и избор на сорт. Комбинацията от превантивни мерки и мерки за интервенция може да намали пробиването на D. suzukii и/или развитието на ларви в плодовете и следователно да минимизира плодовете и икономическите загуби.

Практически препоръки  

Мониторинг: След като плодовете започнат да променят цвета си от жълт на червен до прибиране на реколтата, наблюдавайте присъствието на D. suzukii всяка седмица, като използвате капани за примамки. Монтирайте капани за наблюдение на сенчести, защитени места и проверявайте всяка седмица по време на летния сезон от април до края на прибирането на реколтата. Мъжките могат да бъдат разпознати по тъмни петна по крилете, видими с просто око. При женските голямото, извито яйцеполагало с добре развити тъмни трионови зъби може да се види с лупа.

• Проверка на плодове: Огледайте 50 външно непокътнати произволни плода с лупа. Проверете за отлагане на яйца и дупки за пробиване и отлагане на яйца с типични яйчни нишки, които се открояват от плода.

• Управление на овощната градина: D. suzukii обича влажни, сенчести, защитени от вятър места. Сухото и горещо време е неблагоприятно. Приложете мерки, които водят до сух климат в овощната градина. Изберете системи за резитба, които осигуряват добре проветрено, бързо съхнещо насаждение; често мулчирайте храсталака или поставете черен мулчиращ филм; регулирайте интензивността на напояване, за да избегнете локви.

• Хигиена и прибиране на реколтата: В случай на силен натиск от заразяване, съберете всички череши в един цикъл (и изхвърлете неузрелите плодове), тъй като вторият цикъл на прибиране на реколтата обикновено е силно заразен и често вече не може да се продава. Съберете напълно ранните сортове, отстранете и унищожете презрелите и повредени плодове (поставете ги в херметически затворен контейнер), за да избегнете разпространението на D. suzukii. Незабавно охладете набраните плодове до 0-3 °C, за да спрете развитието на ларвите. Съхранявайте хладилната верига до доставката до потребителите.

• Избор на сорт: Има някои сортови разлики при кайсиите и сливите, докато при черешите всички сортове са привлекателни.

Източник: https://organic-farmknowledge.org/bg

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.