1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Можем ли да определим вида на използваните хербициди по признаците на растението?

Можем ли да определим вида на използваните хербициди по признаците на растението?

Вредителите по растенията увреждат или унищожават 35-40% от произведените в света растителни продукти и храни

Съвременното селско и горско стопанско производство и получаването на високи и устойчиви добиви от земеделските култури е немислимо без тяхната защита от вредители, болести и плевели. За тази цел широко приложение намират различните методи и средства за растителна защита.

Според ФАО, въпреки успехите и достиженията на растителнозащитната наука и практика, вредителите по растенията увреждат или унищожават 35-40% от произведените в света растителни продукти и храни. Всичко това, въпреки рисковете, принуждава човечеството да разработва и използва все по-нови и нови растителнозащитни продукти.

Според експертът Исак Фери от Crop-Tech Consulting Inc, по външните признаци на растенията може да се придобие представа какъв тип хербициди са били използвани и дали третирането е извършено правилно.

Така например, ако има нехарактерни признаци само по границите на полето, може да се предположи, че става въпрос за прехвърчане на препарат от съседни парцели. Ако пък е засегнато цялото обследвано поле рискът от неправилно приложение на хербицида е много голям.

По думите на експерта трябва да се направи внимателен отглед на растението, като се обръща внимание на това къде са локализирани повредите: само по листата, по стъблото, по корените, по новия или по стария прираст.

Така например, ако пораженията са локализирани само по новите части на растенията вероятността да бъдат причинени от системен хербицид е много голяма, докато ако е засегнат старият прираст най-вероятно става въпрос за хербицид с контактно действие.

По думите на Исак Фери при обследването на дадено поле за установяване на повредите от хербициди трябва да се вземат предвид следните неща:

• Разнообразие на растителни видове

• Използвани хербициди за третиране през изминалата стопанска година

• Използвани хербициди за третиране през тази година

• Използвани хербициди в граничещи с обследваното поле ниви

Не трябва да се забравя, че според съвременната теория на замърсяването и социалната екология,  пестицидите (инсектициди, фунгициди, хербициди) и изкуствените  торове нанасят огромни екологични и социални щети на обществото. Доказано е, че само 1-2% от използваните препарати имат изключително подчертан благоприятен ефект. Останалата част от тях остава в земеделската култура, подтиска развитието не само на насекомите и болестите, но и на самите растения; намалява периода на вегетация и плодоносене или влиза в контакт с почвата, полезната микрофлора се убива, спира естественият процес на гниене и ферментация на растителните остатъци.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.