1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. На полигон в Катуница ще се изпитват нови препарати за растителна защита на ЕС

На полигон в Катуница ще се изпитват нови препарати за растителна защита на ЕС

Опитите са безопасни за хората и природата

База за биологично изпитване на нови, непознати досега препарати за растителна защита, разкри край Катуница швейцарската компания Ес Же Ес чрез своя български филиал. SGS e глобален лидер в специфични услуги като проверяване /верификация/, тестване и сертифициране. В Катуница  ще се провеждат тестове за ефикасност, токсичност и безопасност на  препарати за селското стопанство. Тестовете са възложени от компании като «Дюпон», «Монсанто», «Синджента» и «Байер».

Антоанета Стоянова – координатор проект в SGS България ЕООД, филиал на швейцарската компания Сосиете Женерал де Сюрвеянс /Ес Жи Ес/: «Базата в Катуница е създадена според изискванията на ЕС и през 2012 година бе лицензирана от Агенцията за безопасност на храните. В нея се извършват билогочни изпитвания на полето в реални условия на нови препарати за растителна защита. Целта на компаниите е след изпитанията да регистрират или пререгистрират препаратите, както и търговски опити за позициониране на пазара. Нашата задача е да оценим ефикасността  на препаратите в различни концентрации.»

От началото на  2012 година в Катуница са изпитвани препарати срещу плевели /хербициди/ и гъбични заболявания /фунгициди/. Същите нови препарати се изпитват и в други страни с друг климат и ако резултатите са икономически значими, новите препарати могат да се регистрират във всички страни на Европейския съюз. Препаратите, изпитвани в Катуница ще бъдат продавани най-вече в Южна Европа, заради сходните климатични условия.

Тестовете не са опасни за природата и хората.  Те отговарят на добрите експериментални практики, въведени от Европейската организация за растителна защита. Опитите се правят на много малки площи, около тях има защитна зона. Накрая цялата реколта и всички растения, третирани с препаратите се унищожават в съотвествие с изискванията на Закона за унищожаване на опасните отпадъци. Унищожаваме задължително и остатъка от експерименталните препарати, казват от SGS.

Целия материал за биологичното изпитване на препарати за растителна защита на полигона в Катуница четете  в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.