1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Нов случай на африканска чума по свинете в Литва

Нов случай на африканска чума по свинете в Литва

Първите случаи на заболяването в страната са от 2014 година

Нов случай на африканска чума по свинете в Литва. Заразата е регистрирана в голямо стопанство в северната част на страната. Болестта продължава да се разпространява в Прибалтика.
Във фермата се отглеждат близо 20 хиляди животни, се казва в съобщението на ветеринарните власти. След като за три дни умряха 24 свине, бяха направени спешни проверки, първите резултати от които потвърждават, че става дума за Африканската чума. За да се спре по-нататъшното разпространение на болестта, всички останали животни във фермата ще бъдат умъртвени.

Как вирусът е стигнал до стопанството все още не е ясно. "За нас този въпрос е от първостепенно значение", казват от агроведомството във Вилнюс. Първите случаи на заболяването в Литва са от 2014 година. Тогава се наложи умъртвяването на повече от 20 хиляди животни.

В съседна Латвия също има нов случай. Заразена е свинеферма с 15 хиляди животни, които вече са умъртвени от съображения за сигурност.

Междувременно правителството на Полша прие поправки в закона за борба с Африканската чума по свинете, предложени от земеделското министерство. Мерките ще позволят да се увеличи употребата на свинско месо от зоните, в които има случаи на заболяването и по този начин купуването на животни в карантинните зони да е възможно. Измененията ще засегнат над 5 хиляди стопанства. Ако парламентът одобри новите правила, те ще влязат в сила още в края на септември.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.