1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Ново изследване твърди, че хербициди, съдържащи глифозат, не носят риск от ракови заболявания

Ново изследване твърди, че хербициди, съдържащи глифозат, не носят риск от ракови заболявания

Комисията за защита на потребителите и сигурността на храните към Европейския съюз ще заседава на 18 и 19 май

Хербициди, които съдържат глифозат, не носят риск от ракови заболявания при хората. Това сочат резултатите от ново изследване на ООН.

Тестове с животни показали, че глифозатът не води до генетични промени в човешкия организъм. Докладът обобщава резултатите от работна среща между представители на Световната здравна организация и Организацията по прехрана и земеделие на ООН – ФАО. Научните среди отдавна спорят дали препаратът е опасен за човешкото здраве. Резултатите от новото проучване противоречат на констатациите на Международната агенция за изследване на раковите заболявания, която през миналата година определи химикала като "потенциално канцерогенен". За разлика от това твърдение Европейската агенция по безопасност на храните – ЕФСА – излезе със становище, че такава опасност най-вероятно не съществува. Подобно е и мнението на германския Федерален институт за оценка на риска.

Комисията за защита на потребителите и сигурността на храните към Европейския съюз ще заседава на 18 и 19 май. Очаква се експертите да вземат решение, дали употребата на хербициди с глифозат да бъде разрешена за още 9 години. През април Европейският парламент препоръча срокът да бъде съкратен до 7 години, а Европейската комисия преди това беше предложила той да бъде 15 години.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.