1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Община Златарица - свлачища и наводнения

Община Златарица - свлачища и наводнения

Пет села са застрашени да бъдат напълно откъснати от света

Пет села в търновската община Златарица са застрашени да бъдат напълно откъснати от света. Причината е, че на единствения път, който преминава през населените места, възникна свлачище. Кметската администрация намери финансиране за укрепителни дейности, но тромава административна процедура бави вече осем месеца реализирането на проекта.

Златарица е сред общините с най-много свлачища в страната. Две от тях са много сериозни и е необходимо в най-кратък срок да започнат укрепителни дейности. Кметската администрация е подготвила проекти и очаква Министерството на регионалното развитие да даде зелена светлина за предварително разрешение за ремонтни дейности.

Златаришките села са изправени и пред друг сериозен проблем - няма финансиране за почистване на речните корита. Село Росно още помни ужаса от преди четири години, когато след проливен дъжд река Бързица заля десетки къщи. Дафинка Петрова и  Стефан Мудрев признават, че всяка есен се изправят очи в очи със страха от наводнения.

Заради липсата на финансиране, хората от селото опитали сами да съберат пари за почистването на реката от растителност и наноси.

Община Златарица неведнъж е изготвяла проекти за почистване на речните корита, но държавата не отпуска достатъчно средства. До този момент все още не е осигурено финансиране за превантивни дейности тази година.

Оказва се, че общините, за да получат средства за превантивни дейности от Междуведомствената комисия по бедствия и аварии, трябва да се преминат през сложна процедура. А докато средствата бъдат реално отпуснати хората продължават да живеят в страх, че ужасът от наводнение отново ще ги сполети.

Автор: Йоана Руменова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.