1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Общо 630 хил. свине са умъртвени в Китай заради африканската чума

Общо 630 хил. свине са умъртвени в Китай заради африканската чума

Превенцията и зачестилите проверки вече дават резултат

Повече от 630 хиляди свине са умъртвени в Китай заради Африканската чума по свинете, съобщават от земеделското министерство в Пекин.

От началото на епидемията през август властите в Китай налагат строги мерки за ограничаване на болестта. Превенцията и зачестилите проверки вече дават резултат, твърдят от ведомството. "Ситуацията е под контрол, новите случаи намаляват", се казва и в съобщение на държавната телеграфна агенция.

До началото на декември заболяването беше регистрирано в 22 провинции. Благодарение на бързата реакция на властите, карантината вече е отменена в 38 населени места.

В същото време Тайван изрази сериозни съмнения относно докладите на китайските власти. Тайпе настоява за повече прозрачност и смята, че Пекин все още не може да се справи със ситуацията. Народната република е най-големият производител на свинско месо в света с дял от 46 процента. Според Пекин тазгодишното производство ще достигне 55 милиона тона. В същото време страната е и най-големият вносител на свинско, като голяма част идва от Европейския съюз. За периода от януари до октомври импортът възлиза на малко над 1 милион тона.

Междувременно Полша съобщава за нови случаи на заболяването. Само за последните 2 седмици в страната са регистрирани повече от 100 умрели от африканска чума диви свине. Според полските ветеринарни лекари дивите свине развиват частичен имунитет срещу болестта.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.