1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Огнищата на aфриканска чума по дивите свине в Белгия нарастват

Огнищата на aфриканска чума по дивите свине в Белгия нарастват

Очертана е зона за сигурност, която се разпростира на 63 хиляди хектара

Огнищата на aфриканска чума по дивите свине в Белгия нарастват. Това съобщиха от министерството на земеделието на региона Валония. През следващите седмици се очаква още няколко стотин животни да бъдат засегнати от болестта.

В очертаната зона за сигурност, която се разпростира на 63 хиляди хектара, трябва да бъдат умъртвени 4 хиляди домашни свине в 58 стопанства. Преди началото на акцията няколко ферми получиха извънредно разрешение 150 животни да бъдат предадени в намираща се в зоната кланица. Месото ще бъде проверено за вируса и след това замразено. Дали ще бъде пуснато на пазара все още не е ясно.

Според ловните организации във Валония в заградената зона има поне 2500 диви свине. Президентът на Белгийското ловно сдружение, Беноа Пти, заяви че опитът да се редуцира популацията на глиганите в гората няма да даде желания резултат. Животните щели да избягат от очертаната зона и да продължат да се размножават, затова първо се умъртвяват домашните животни.

Междувременно испанските свиневъди са силно разтревожени, че вирусът може да достигне и тяхната страна. Властите в Мадрид подготвят вече по-строги мерки за биосигурност, като първата стъпка ще бъде намаляването на популацията на диви свине. Въпреки това рискът остава, тъй като заболяването може да бъде пренесено и от хората – по дрехите, автомобилите и в някои хранителни продукти.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.