1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. От „Агролинк“ коментират употребата на глифозат

От „Агролинк“ коментират употребата на глифозат

Глифозатът е най-масово използваният хербицид в света

От години екоорганизации апелират за ограничаване на употребата на глифозат в градските зелени пространства и хоби градинарството. В земеделието се ползва масово, като фермерите дори не знаят, че пръскат с глифозат, тъй като той участва като активно вещество в препарати с различни търговски наименования. Това коментира пред Агро ТВ Светла Николова, председател на сдружение „Агролинк".

Глифозатът е най-масово използваният хербицид в света и у нас. Той контролира едногодиши и многогодишни широколистни и житни плевели. Освен в земеделието, масово се използва в зелените градски пространства. 

„В детските градини зелените площи също се пръскат с глифозат. В парковете – също, а децата отиват там да си играят. Хората не знаят за вредите. Не знаят, че глифозатът е в бирата, не знаят, че е в хляба, не знаят, че глифозатът е в майчиното мляко. Не знаят, че е навсякъде в тялото ни. Хората не знаят, че всички тези болести, които трупат през годините, включително и канцерогенни, могат да бъдат причинени от глифозат“, обясни Светла Николова.

Екоорганизации от години апелират за ограничаване употребата на глифозат в градски условия.

„Има вече много забрани за глифозата в над 40 страни. Във Франция, например, е забранено използването на глифозат дори и в частни бизнес центрове, които имат зелени площи.“

Попитахме: Можем ли до 2030 г. да намалим употребата на препарати за растителна защита, включително и глифозат в земеделието? Ето какво ни отговори Светла Николова:

„Ако се спазват принципите на интегрираното и устойчиво земеделие, дори да не е изцяло биологично, могат да не падат добивите. Но това е холистичен подход, с познания. Трябва да познаваш кои растения на каква почва се отглеждат. Почвата може винаги да се подобри. “ 

През новия програмен период на ОСП ще се насърчават екопрактики, които щадят околната среда, пчелите и биоразнообразието.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.