1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Първото дело в Австралия срещу производителите на глифозат

Първото дело в Австралия срещу производителите на глифозат

От австралийския клон на фирмата съобщиха, че изпитват съчувствие към двамата заболели

Първото австралийско дело срещу производителите на глифозат вече е факт. Фермер подаде жалба, обвинявайки компанията, че не го е предупредила да носи маска и ръкавици при работа с препарата.

Според ищеца компанията производител на хербицида е виновна за заболяването му от рак на лимфните жлези. Представляващият го адвокат заяви, че още през юни е получил и друга жалба, подадена от градинар, също болен от рак. Сега и двата случая са обединени в едно дело пред Върховния съд на щата Виктория.

Фермерът и градинарят казват, че години наред са работили с препарат, съдържащ глифозат. По думите им на опаковките е нямало ясни предупреждения за опасностите. Австралийският процес е подобен на тези в Съединените щати, където компанията беше осъдена да плати огромни обезщетения. От австралийския клон на фирмата съобщиха, че изпитват съчувствие към двамата заболели, но се позовават на научните доказателства, според които глифозат не причинява рак.

В коментар по делото Австралийският фермерски съюз изтъква, че се позовава на оценките на учените и се доверява на контролните органи. Според Съюза налице са над 800 изследвания, които доказват, че при правилна употреба веществото не причинява ракови заболявания. На същото мнение е и австралийската служба за контрол на препаратите за растителна защита.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.