1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Няма нарушения при лицензирането на хербициди, съдържащи глифозат

Няма нарушения при лицензирането на хербициди, съдържащи глифозат

Това реши Европейският съд в Люксембург

Европейската комисия не е извършила нарушения при издаването на лиценз за хербициди, съдържащи глифозат. Това реши Европейският съд в Люксембург в отговор на запитване от страна на френско съдилище.
 
"Нито едно обстоятелство не дава основание да се постави под въпрос валидността на Регламента относно пускането на пазара на продукти за растителна защита като глифозат", се казва в съдебното решение. Това означава, че удължаването на лиценза за препарата не противоречи на принципа на предпазните мерки, описани в Европейски Регламент от 2009 година.
 
Делото пред Европейския съд се гледа заради запитване, отправено от съдилище във френския департамент Ариеж, където е имало производство срещу еко-активисти, повредили бидони с хербициди, както и стъклени витрини. За да оправдаят своите действия, чиято цел е била да обърнат внимание на магазините и техните клиенти на опасностите, свързани с глифозат, подсъдимите са се позовали на принципа на предпазните мерки. Съдът във Франция е препратил въпроса към магистратите в Люксембург, които е трябвало да се произнесат по валидността на Регламента от 2009 година от гледна точка на принципа на предпазните мерки.
 
В своето решение Европейският съд счита, че създавайки Регламента, законодателният орган е гарантирал спазването на всички правила за опазване здравето на хората. Затова няма причина подсъдимите във Франция да се позовават на недостатъци в този регламент. 
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.