1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Пет са страните в ЕС с най-голям риск от разпространение на aфриканска чума по свинете

Пет са страните в ЕС с най-голям риск от разпространение на aфриканска чума по свинете

В борбата със заболяването трябва да се действа съгласувано

Франция, Германия, Австрия, Финландия и Словакия са страните в Европейския съюз с най-голям риск от разпространение на aфриканска чума по свинете. Това стана ясно на научна конференция в Берлин, на която присъстваха компетентни служби и бизнес асоциации от Русия, Дания, Италия, Холандия и Франция.

По време на дискусиите представителите на Русия посочиха, че при тях заболяването вече не е такъв голям проблем. Отшумяват и епидемиите в някои от източните страни в Европейския съюз.

Тъй като все още няма ефективна ваксина, която да спре разпространението на вируса, светът ще трябва да живее с болестта, единодушни бяха експертите. Въпреки всички ограничения и контрамерки, вирусът нанася сериозни щети на свиневъдния сектор.

Прогнозите за близкото бъдеще са плашещи. Тази година болестта може да се появи във Франция, Германия, Австрия, Финландия и Словакия, пренесена най-вече от диви свине от съседни държави. Критична е ситуацията и в Азия, където вирусът се придвижва от Китай към Виетнам и други страни от югоизточната част на континента.

Експертите са на мнение, че в борбата с  aфриканската чума по свинете трябва да се действа съгласувано. Необходим е контрол върху популациите от диви свине, особено в природните зони и резерватите. Ключово е обединяването на усилията на различни ведомства в териториалните единици с цел своевременното премахване на хранителни отпадъци и умрели животни.

Като добър пример за борба с aфриканската чума бе посочена Италия, която в продължение на 30 години успява да удържи болестта на територията на остров Сардиния и е намалила огнищата от 100 до 5 през миналата година. Властите унищожиха дивите свине на острова и забраниха домашното свиневъдство.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.