1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Проект за внедряване на биоагенти ще бъде финансиран по подмярка 16.1

Проект за внедряване на биоагенти ще бъде финансиран по подмярка 16.1

Една от целите е намаляване на пестицидите в земеделието

Намаляване употребата на пестициди с използването на биоагенти. Това е една от целите на проект „Устойчиво развитие на екосистемите чрез внедряване на методи за мониторинг и биологичен контрол.“

Проектът ще получи финансиране по подмярка 16.1 „Подкрепа за сформиране и функциониране на оперативни групи в рамките на Европейското партньорство за иновации“ от Програмата за развитие на селските райони:

„В проекта има включени 8 земеделски производители, които имат различен профил и опит. Отглеждат различни земеделски култури. Едни от тях имат овощни градини, други отглеждат полски култури и една оранжерия, която е на водещия партньор на проекта. В научното звено има включени две институции. Това са ИЗК ”Марица” и Висше училище по агробизнес и развитие на регионите“, обясни Мария Николова – ръководител „Европейски проекти“.

В рамките на проекта ще бъдат интродуцирани биоагенти в различните земеделски стопанства.

„По този начин ще се следи динамиката на нападение от неприятели. Също така ще бъдат интродуцирани капани за неприятели. Ще бъде изработена и web платформа за разпознаване на неприятелите в реално време. Ще се скъси времето за реагиране, когато открием някой неприятел.“

Биоагентите са насекоми, които паразитират върху неприятелите. По време на проекта ще се внедрят 3 биоагента в различните стопанства в зависимост от културата. Проектът ще се изпълнява в рамките на 3 години до края на 2023-та година.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.