Проект за внедряване на биоагенти ще бъде финансиран по подмярка 16.1

Една от целите е намаляване на пестицидите в земеделието

Намаляване употребата на пестициди с използването на биоагенти. Това е една от целите на проект „Устойчиво развитие на екосистемите чрез внедряване на методи за мониторинг и биологичен контрол.“

Проектът ще получи финансиране по подмярка 16.1 „Подкрепа за сформиране и функциониране на оперативни групи в рамките на Европейското партньорство за иновации“ от Програмата за развитие на селските райони:

„В проекта има включени 8 земеделски производители, които имат различен профил и опит. Отглеждат различни земеделски култури. Едни от тях имат овощни градини, други отглеждат полски култури и една оранжерия, която е на водещия партньор на проекта. В научното звено има включени две институции. Това са ИЗК ”Марица” и Висше училище по агробизнес и развитие на регионите“, обясни Мария Николова – ръководител „Европейски проекти“.

В рамките на проекта ще бъдат интродуцирани биоагенти в различните земеделски стопанства.

„По този начин ще се следи динамиката на нападение от неприятели. Също така ще бъдат интродуцирани капани за неприятели. Ще бъде изработена и web платформа за разпознаване на неприятелите в реално време. Ще се скъси времето за реагиране, когато открием някой неприятел.“

Биоагентите са насекоми, които паразитират върху неприятелите. По време на проекта ще се внедрят 3 биоагента в различните стопанства в зависимост от културата. Проектът ще се изпълнява в рамките на 3 години до края на 2023-та година.

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.