1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Одобрени са агроиновациите на 26 оперативни групи по ЕПИ

Одобрени са агроиновациите на 26 оперативни групи по ЕПИ

Проектите са разработени в различни сектори на селското стопанство

Одобрени за финансиране са агроиновациите на 26 оперативни групи, кандидатствали в рамките на първия прием по подмярка 6.1 от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020. Припомням, че подпомагането по подмярката е насочено към функциониране на оперативни групи, създадени за изпълнение на конкретен иновативен проект за постигане на целите на Европейското партньорство за иновации.

Основно изискване за оперативната група е участието на най-малко един земеделски стопанин и един член от научни институции и висши училища. Проектите са разработени в различни сектори на селското стопанство. Един от одобрените проекти е този на „Оперативна група за иновации в козевъдството“.

„Малко на шега решихме да кандидатстваме по подмярка 16.1. Аз и няколко мои колеги написахме проекта. Не сме ползвали консултантски услуги. За щастие реализацията на този проект ще даде реалната възможност да бъдат покрити разходите на нашите служители, както и на някои основни ветеринарни препарати, които са необходими да се направи такъв мащабен опит в продължение на 3 години. Ще бъдат изкуствено осеменявани животни. Идеята е всяка година да постъпват пръчове в центъра. По 40 животни. Да бъдат направени тестове. Най-ценните животни, които отговарят на всички изисквания и са със най-качествена семенна течност, тя да бъде криоконсервирана или само охладена. След това да бъдат изкуствено осеменени животните и да бъдат проверени резултатите“, обясни Деан Тодоров- главен селекционер в Асоциацията за развъждане на млечните породи кози.

Една от целите на проекта е да се създаде Национална генетична банка на криоконсервирана семенна течност от най-добрите животни у нас. Това ще позволи да бъде възстановена популацията в случаи на тежки епизоотични ситуации.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.