1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. С нови 10 години може да бъде удължено разрешителното за използване на хербициди, които съдържат глифозат

С нови 10 години може да бъде удължено разрешителното за използване на хербициди, които съдържат глифозат

Предложението е на европейския комисар по здравеопазване и сигурност на храните Витенис Андриукайтис

С нови 10 години може да бъде удължено разрешителното за използване на хербициди, които съдържат глифозат. Предложението е на европейския комисар по здравеопазване и сигурност на храните Витенис Андриукайтис.

По думите на Андриукайтис Европейската комисията няма да се възползва от възможността да поиска максималния срок от 15 години, тъй като обществеността все още спори за въздействието на глифозата. Предложението му следва оценката на учените, след като и Европейската агенция по химикалите определи веществото като безопасно за здравето на хората. Въпреки това има известни ограничения за използването на хербицида.

Европейският комисар за земеделието и развитието на селските райони Фил Хоган изрази увереността си, че фермерите в Европа ще останат доволни от решението на Комисията. Предложението ще бъде обсъдено през юни от Постоянният комитет за растенията, животните, храните и фуражите. Отхвърлянето му там е възможно единствено с квалифицирано мнозинство. Възможно е обаче да има дебати относно срока на новото разрешително, тъй като Европейската комисия иска да събере възможно най-голяма подкрепа от страна на държавите-членки.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.