1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Семинар на Пиргос Агро в гр. Банско

Семинар на Пиргос Агро в гр. Банско

Лектори са селекционери от Института по полски и зеленчукови култури в гр. Нови Сад, Сърбия

Своя зимен предпразничен семинар проведе фирма Пиргос Агро в гр. Банско. Целта е земеделските стопани да бъдат запознати с продуктовото портфолио от сортове и хибриди, които компанията предлага на пазара, както и най-успешните технологии на отглеждането им.

Селекцията на пшеница представи селекционерът професор Србислав Денчич, създател на 120 сорта. Резултатите през 2016 г. от новите сортове пшеница на Института доближават 900 кг/дка. Дори от демо полета са получени над 1000 кг/дка от пшеницата. От направени опити в землището на Горна Митрополия резултатите показват: сорт Футура – 1070 кг/дка, NS 40 S – 1027 кг/дка, Илина – 910 кг/дка, тритикале Одисей – 991 кг/дка. Обала и Азра са нови сортове пшеница. Сортът Фантазия е средно ранен, двуредов пивоварен ечемик, устойчив на полягане и болести. Амазон е нов средно ранен, пивоварен ечемик, двуредов. Рудник е нов фуражен, 6-редов ечемик, устойчив на полягане и болести.

Д-р Игор Балалич, селекционер на слъчоглед в Института по полски и зеленчукови култури в гр. Нови Сад, заяви, че предложенията при маслодайната култура са във всички сегменти - високоолеинови, Клиърфийлд и Експрес хибриди. Предлагат хибриди на птици и за чоплене.

Феликс, Соната, Порбус, Маестро, Таурус са пластични хибриди, с високо маслено съдържание и устойчивост на болести. По Експрес технологията са хибридите Амлето и Анабела. Хибридите на Института са с добивен потенциал над 500 кг/дка и масленост – над 50%.

Проф. Горан Бекавац, който е селекционер на царевица, представи постиженията на Института при тази култура. NS288, NS3022, NS4051 и NS5051 – съответно от 200 до 400 по ФАО, са пластични и устойчиви на болести, с потенциал от 1000 до 1300 кг/дка. При царевицата за силаж предложенията са Харис – за биомаса и силаж – с потенциал 4-6 т/дка при неполивни условия и Анти – с добри резултати при поливни условия. Има и хибрид, устойчив на хербицида Фокус Ултра, който се използва за борба с житни плевели.

Институтът в Нови Сад има отлични предложения и при соята. Златица Миладинов представи сортовете и технологията за отглеждането им. Сортовете са Фаворит, Меркурис, Фортуна, Тайфун, Галина, Зора, Сава, Максумис, Виктория, Триумф, Аполо, Венера, Рубин и Фантаст – съответно с потенциал от 450 до над 600 кг/дка.

Институтът предлага и алтернативни култури като лайка, тикви, мента, технически коноп, босилек, невен, копър.

На семинара проф. Снежана Джорджевич, собственик и управител на фирма Агроуник, представи продуктите на компанията, чийто представител у нас е фирма Пиргос Агро. Това са биологични продукти за третиране на почвата, на семената, инокуланти, продукти за листно подхранване на овошки, за зърнени култури, за цветя, продукт за силажиране на царевица и люцерна и др. 

Автор: Светла Стефанова 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.