1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Шуменският екарисаж преустанови дейността си

Шуменският екарисаж преустанови дейността си

Създава се сериозен риск от екологична криза

Заради натрупан държавен дълг от повече от 4 милиона лева екарисажът в Шумен спря работата си по обезвреждане на животински трупове, информира dnevnik.bg. От началото на годината Агенцията по безопасност на храните, с която има договор за извозването и обезвреждането на животински трупове и отпадъци, не е плащала на екарисажа, който е най-големият в страната и обслужва територията на 18 от 28-те области.

Държавата дължи общо 10 милиона лева на двата действащи екарисажи в България – този в Шумен и в село Тополи край Варна. Всеки месец там се обработват около 200-250 тона мъртви животни, а при кризисни ситуации, както това лято с болестта син език - над 500 тона. Голямо е било натоварването и преди години, когато бяха ликвидирани стотици тонове колбаси, уточнява Би Ти Ви.

"На въпроса защо се получава така, отговорът е "не сте предвидени в бюджета на министерството". Всички знаем много добре, че бюджет се формира в началото на годината и би следвало при обявена обществена поръчка и сключен договор от страна на Агенцията, тези средства да са предвидени", казва управителят на шуменския екарисаж Мирослав Александров.

Прекратяването на работата създава сериозен риск от екологична криза, тъй като държавата няма алтернативен вариант за унищожаване на животинските трупове. "Единият вариант е да почнат да се загробват труповете, което обаче е в разрез с много еконорми. Най-важното е, че носи риск за здравето на хората и животните, тъй като не се знае с тези подпочвени води какво се случва. Ще започне наказателна процедура от Брюксел и страната ни ще бъде санкционирана", подчерта Александров. По думите му другият вариант е животинските трупове да останат безконтролно изхвърляни, което също крие риск от зарази.

Управителят на екарисажа коментира още, че дори проблемът с плащанията да бъде бързо разрешен, това няма да нормализира ситуацията, защото на 13 декември изтича срокът на договора на дружеството с Агенцията по храните и към момента не е започнала процедура за нов контракт.

Зам.-министърът на земеделието Марина Бракалова обясни пред Би Ти Ви, че пари за екарисажи не са плащани и не са били предвидени от предишния кабинет, но вече са отпуснати 2.2 млн. от Министерския съвет.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.