1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Син език в Европа

Син език в Европа

Докладвани са случаи в три държави

Франция, Румъния и Унгария. Това са първите случаи в ЕС след 2011 г.  Световната организация за здравеопазване на животните е съобщила, че огнище на син език е избухнало в района на Алие, Франция.

Клиничните признаци са били открити при овца в края на август. Направените тестове са се оказали положителни при 5 овце и 27 говеда. Незабавно са взети мерки за контрол върху заболяването, като е определена 150 километрова санитарна зона, в която има ограничение за движение на животните. Освен това, френското правителство има разработена стратегия за ваксиниране - ще бъдат отпуснати 1 млн. и 300 хил. дози от ваксината в най-кратко време.  Органът за здраве и безопасност на храните на Румъния също е обявил случаи на болестта син език в три ферми в окръг Ботошани в северната част на страната. През септември са диагностицирани два случая на заболяването и в Унгария. Съответните национални организации са уведомили Европейската комисия и страните членки за откриването на вируса, но продължават проучванията за установяване на източника му.

Възможните причини са внос на животни, некачествена ваксина или заразени комари. Болестта не създава проблеми с безопасността на храните - млякото и месото остават годни за консумация. В повечето европейски страни ваксината против заболяването е разрешена.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.