1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Ситуацията в ПЗЦ Пода се следи внимателно заради усложнената обстановка с наводненията и птичия грип

Ситуацията в ПЗЦ Пода се следи внимателно заради усложнената обстановка с наводненията и птичия грип

Снимка:

Към момента няма въведена забрана за достъп

Поради усложнената обстановка, причинена от наводненията в Бургаско и случаите на птичи грип, служителите на БДЗП следят внимателно ситуацията в района на природозащитния център (ПЗЦ) „Пода“. Направена е организация за денонощно присъствие с цел наблюдение на водните нива и предприемане на необходимите действия при нужда.

През изминалите два дни яз. Мандра се изпускаше и водното ниво се вдигна с около 25 см. За да се ограничи покачването на водата, шлюзът е бил затворен за този период. Бурният вятър е съборил информационни табeли в близост до центъра, но щетите са малки и се отстраняват.

Към момента няма въведена забрана за достъп до ПЗЦ „Пода“ и до водоемите, с изключение на влизането с лодки. Центърът продължава да функционира и е отворен за посетители. Само през януари ПЗЦ Пода е бил посетен от 300 души.

Във връзка със случаите на птичи грип и изолирани заразени птици в домашно стопанство в с. Константиново, експертите на БДЗП продължават да правят обходи на района и мониторинг за загинали диви птици и евентуално покачване на смъртността. През последните два дни не са установени никакви мъртви птици, но ситуацията продължава да се следи внимателно от БДЗП в сътрудничество с Областната дирекция по безопасност на храните в Бургас.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.