1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Специална комисия ще разгледа процедурата на ЕС за даването на разрешения за употреба на пестициди

Специална комисия ще разгледа процедурата на ЕС за даването на разрешения за употреба на пестициди

Създаването на комисията идва в отговор на изразените опасения относно риска от употребата на веществото глифозат

Европейският парламент прие мандат за формирането на специална комисия, която да разгледа процедурата на ЕС за даването на разрешения за употреба на пестициди.

Създаването на специалната комисия идва в отговор на изразените опасения от страна на евродепутатите относно риска от хербицидната субстанция глифозат. Лицензът за неговото разпространение в ЕС беше подновен от държавите членки за петгодишен период през ноември миналата година.

Специалната комисия ще има задача да оцени:

  • процедурата за даването на разрешения за употреба на пестициди в ЕС;
  • потенциални пропуски в начина, по който е направена научната оценка на въздействието на тези вещества и одобрението за тяхната употреба;
  • ролята на Европейската комисия при подновяването на лиценза за глифозат;
  • възможни конфликти на интереси в процедурата за одобрение;
  • ролята на агенциите на ЕС и дали те разполагат с достатъчно човешки и финансови ресурси за изпълнението на техните задължения.

Срокът, за който се формира специалната комисия, която ще има 30 членове, ще бъде девет месеца след първото ѝ заседание. Тя ще изготви окончателен доклад за своите фактически констатации и препоръки, които ще бъдат одобрени от Парламента в пленарна зала.

В четвъртък  Парламентът ще гласува състава на специалната комисия в пленарна зала .

В резолюция, гласувана през октомври, Парламентът заяви, че публикуването на така наречените „документи на Монсанто“ – вътрешни документи на фирмата, която притежава правата и произвежда пестицида Roundup®, чийто основен активен продукт е глифозатът, поставят под съмнение надеждността на някои проучвания, използвани в оценката на ЕС за безопасността на глифозата.

Процедурата за одобрение на ЕС, включително научната оценка на въздействието на тези вещества, следва да бъде основана само на публикувани, рецензирани и независими проучвания, възложени от компетентни публични органи, казаха евродепутатите. Ето защо агенциите на ЕС следва да бъдат подсилени с достатъчни финансови и човешки ресурси, за да могат да работят на необходимото ниво.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.