1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Въпреки забраната за употребата на неоникотиноиди, фермерите от четири страни могат да третират посевния си материал

Въпреки забраната за употребата на неоникотиноиди, фермерите от четири страни могат да третират посевния си материал

Изключенията се позволяват от националните правителства

Въпреки забраната за употребата на неоникотиноиди, наложена в целия Европейски съюз, фермерите от четири страни могат да третират посевния си материал с тези препарати. Изключенията се позволяват от националните правителства.

В Полша земеделското министерство издаде извънредно разрешение за 120 дни, с което реагира на искане на сдружението на производителите на рапица и други протеинови култури. В противен случай много от стопаните щели да прекратят отглеждането на рапица, тъй като добивите тази година са извънредно слаби, твърдят от сдружението.

Причината за лошата реколта в Полша са неподходящите метеорологични условия. Към това се добавят и вредителите, срещу които не помага дори многократната употреба на алтернативни препарати. Полският министър на земеделието Ян Кшищоф Ардановски издаде разрешение за третиране на посевния материал за есенната сеитба. Министърът изтъкна, че целта на правителството му е в средносрочен план страната да стане независима от вноса но соя. "За постигане на тази задача е важно да имаме стабилно производство на рапица", каза Ардановски.

Подобни изключения тази година има и във Финландия, Великобритания и Унгария.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.