1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Вибранс Дуо – иновацията на Синджента в обеззаразяването на семена от житни култури

Вибранс Дуо – иновацията на Синджента в обеззаразяването на семена от житни култури

Продуктът има стимулиращо действие върху кореновата система на растенията

През 2018 година Синджента представи на българския пазар една изключителна иновация сред продуктите за обеззаразяване на семена, а именно ВИБРАНС ДУО.

ВИБРАНС ДУО сам по себе си е иновация, благодарение на формулацията си, която е създадена специално за третиране на семена.

ВИБРАНС ДУО е комбинация от две активни вещества Флудиоксонил и Седаксан. Седаксан е SDHI молекула, последно поколение фунгициди, на което се дължи и силно системното действие на продукта. Благодарение на своята мобилност Седаксан осигурява защита не само на семената, но и на цялата коренова система и на младите растения в критичните фази на развитие. В комбинация с второто активно вещество Флудиоксонил, което е широкоспектърен контактен фунгицид, ВИБРАНС ДУО осигурява изключителен контрол на най-важните болести в петте житни култури.

Друго основно предимство на ВИБРАНС ДУО е така нареченият ВИГОР ефект с характерното стимулиращо действие, което оказва положителен ефект върху развитието на кореновата система на растенията, образувайки в пъти по-дълбока и мощна коренова система.

И не на последно място ВИБРАНС ДУО е с вградена водеща технология от Синджента Формула М, която осигурява отлично прилепване и задържане на продукта върху семенната повърхност.

Няколкогодишните опити и приложение в производствени условия показват отличен принос на ВИБРАНС ДУО за повишаването на добивите. Например, опити в пет страни в Европа показват, че в 72% от тях третирането с ВИБРАНС ДУО осигурява до 70 кг/дка по-висок добив в сравнение с водеща конкурентна формулация. Други опитни резултати с ВИБРАНС ДУО показват до 218 кг/дка по-висок добив от третирани с ВИБРАНС ДУО семена на зимна пшеница спрямо нетретираните, при 16% заразеност със снежна плесен.

ВИБРАНС ДУО контролира: при пшеница - снежна плесен (Monographella nivalis), септориоза (Septoria nodorum), фузарийно кореново гниене (Fusarium spp.), твърда главня (Tilletia caries), праховита главня (Ustilago tritici) и ризоктония (Rhizoctonia sp) в доза 200 мл продукт на 100 кг семена; при ечемик - снежна плесен (Monographella nivalis), ленточна болест (Pyrenophora graminea), праховита главня (Ustilago nuda, покрита главня (Ustilago hordei), фузарийно кореново гниене (Fusarium spp.) в доза 200 мл продукт на 100 кг семена.

Практическите предимства на ВИБРАНС ДУО са много, но си заслужава да отбележим, че осигурява комбинирано контактно, предпазно, системно и лекуващо действие; осигурява достатъчно дълго последействие и елиминира риска от резистентност; стимулира по-бързото поникване, дори при неблагоприятни условия; спомага за изравнено и дружно поникване на здрави растения; спомага за израстване на по-дълги поници и "по-силно" братене; стимулира образуването на по-дълга и по-мощна коренова система; има действие както в райони със студено и влажно време, така и в райони със сух климат.

При употребата на продукти за обеззаразяване на семена трябва да се спазват всички изисквания за безопасна употреба на продукти от този клас.

С ВИБРАНС ДУО българските земеделски производители могат до постигнат нови върхови резултати в добивите от житни култури.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.