1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Водещи производители на пестициди-никотиноиди са предложили план за подкрепа на здравето на пчелите

Водещи производители на пестициди-никотиноиди са предложили план за подкрепа на здравето на пчелите

Syngenta и Bayer в опит да предотвратят тотална забрана на своите продукти за растителна защита в ЕС

Syngenta и Bayer, водещите производители на пестициди-никотиноиди, обвинявани за резкия спад на пчелните популации по целия свят, са предложили план за подкрепа на здравето на пчелите. Това е техният опит да предотвратят тотална забрана на своите продукти за растителна защита в ЕС.

Правителствата на държавите от ЕС не успяха да се споразумеят за забрана на три широко използвани вида пестициди, свързани с намаляването на пчелите. Сега Европейската комисия може да наложи принудителна забрана, освен ако държавите членки не постигнат скорошен компромис, пише greentech.bg.

Syngenta и Bayer, които твърдят, че вредните ефекти на пестицидите върху пчелите са недоказани и че забраната ще нанесе удар върху икономиката на ЕС, предложиха план, който включва създаването на цветни полета, които да осигуряват местообитания за пчелите. Фирмите предлагат и програма за мониторинг на място за изследване на връзката между неоникотиноидите и връзката им с пчелите, изследвания на въздействието им върху паразити и вируси.

„Този подробен план ще доведе до ценни изводи в областта на здравето на пчелите, докато забраната върху неоникотиноидите просто ще затвори вратата към разбирането на проблема,“ заяви главният оперативен директор на Syngenta Джон Аткин.

Пчелите са от решаващо значение за опрашването на повечето култури в Европа, а неоникотиноидите се използват върху повече от 8 милиона хектара насаждения за увеличаване на добивите от рапица, пшеница и други посеви.

Наскоро Европейската комисия предложи забрана за препаратите, базирани на неоникотиноиди, след като Агенцията по безопасност на храните в ЕС обяви, че те представляват остър риск за здравето на пчелите. Еколози, активисти, пчелари и учени обвиняват правителствата, че се поддават на натиск от страна на големите агробизнес корпорации. Ако правителствата не постогнат компромисно решение, Комисията може скоро да наложи забрана.

Предложението на ЕК за забрана на неоникотиноидите би засегнало всички култури, с изключение на зимните зърнени култури и растенията, които не са привлекателни за пчели, като например захарно цвекло. Евентуална забрана може да бъде приложена от 1 юли 2013.

Въпреки че малцина могат да отрекат, че неоникотиноидите могат да са опасни за пчелите, има доста противоречиви научни становища относно заплахата, която те представляват при нормални условия на отглеждане. Някои смятат, че главна причина за разрушаването на местообитанията и заболяванията на пчелите е акарът Вароа.

„Въпреки че всички доказателства сочат, че различни паразити и болести са истинската причина за лошото здраве на пчелите, ние искаме да направим всичко по силите си, за да дадем на потребителите доверие към нашите продукти”, заяви Рюдигер Шийтца от Bayer CropScience.

Syngenta и Bayer са финансирали проучване, което показва, че пълна забрана за третиране на семената с неоникотиноиди би намалило нетния износ на пшеница в ЕС с 16% и би довело до 57% покачване на вноса на царевица, което би струвало на икономиката на ЕС около 4,5 милиарда евро годишно.

Изследователите пък оценяват, че финансовото измерение на „работата“ на насекомите-опрашители в селскостопанския сектор на ЕС се изчислява на 22 милиарда евро на година.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.