1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Всички свине и кучета в заразените животновъдни обекти в община Рила ще бъдат изследвани за бруцелоза

Всички свине и кучета в заразените животновъдни обекти в община Рила ще бъдат изследвани за бруцелоза

Дребните преживни, едрите преживни и еднокопитни са вече изследвани

На територията на гр. Рила, с. Смочево, с. Мурсалево и Рилски манастир са изследвани всички дребни преживни, едри преживни и еднокопитни, които се отглеждат в самите населени места, съобщава dariknews.bg. В заразените животновъдни обекти започна изследване за бруцелоза на всички свине и кучета. На 25.08.15 г. бяха взети проби от 19 бр. свине и 13 бр. кучета. От тях положително реагирали и хуманно умъртвени към днешна дата са 3 кучета. Към момента се обработват пробите от още 40 бр. свине и 25 бр. кучета.

Общият брой на унищожените животни към 31.08.2015 г. са 212 бр. кози, 4 бр. говеда, 11 бр. овце и 3 бр. кучета. 22 са заразените обекти в гр. Рила, 7 бр. в с. Смочево, община Рила, 1 брой в Рилски манастир 4 бр. в с. Мурсалево, община Кочериново.

При поголовно изследване на кози, отглеждани на територията на община Рила и община Кочериново, екипът на ОДБХ е срещнал затруднение в животновъден обект в с. Падала, община Рила. Въпреки предварителното съгласуване със собственика и уговорен час, същият не е допуснал представителите на ОДБХ и РПУ, като е предявил желанието си да му бъде връчена изрична поименна заповед за провеждане на изследването. Пристигайки в обекта, екипът не е открил животните на място. Собственикът заявил, че са закъснели и пастирът е пуснал животните. След повторна уговорка с въпросният собственик и със съдействието на служители на РПУ Рила са взети 58 кръвни проби от 26 бр. кози, 7 ярета без ушни марки, 8 пръча (3 от които без ушни марки), 17 бр. кочове (3 от които без ушни марки).

С изключение на този случай, всички забрани издадени в заповедта на областният управител на област Кюстендил и заповедта на изпълнителния директор на БАБХ се спазват стриктно. Кметът на община Рила и началникът на РПУ Рила оказват пълно съдействие при прилагане на мерките по ликвидирането на заболяването, информират от областна администрация Кюстендил.

Броят на заразените хора от бруцелоза остава 32-ма.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.