1. Начало
  2. Новини
  3. Селекция
  4. Отлична рапица, с изобилие от пълни със семена шушулки

Отлична рапица, с изобилие от пълни със семена шушулки

Хибридът PT303 е с изключително високо ниво на толерантност на склеротиния

„Впечатляващи хибриди рапица могат да се разгледат на демо полето край старозагорското село Бъдеще и много често виждам фермери, които спират тук, за да се снимат“, сподели Тихомир Острешев, регионален представител на Corteva Agriscience™ за Стара Загора.

Това са хибриди на Pioneer® от ново поколение: PT293, PT303, PT279CL. Те са с гъсто разположени шушулки на самото растение, имат по-продължителен цъфтеж, отлично опрашване, висока маса на 1000 семена, без разпукване на шушулките.

Тихомир Острешев подчерта, че хибридът PT303 е с изключително високо ниво на толерантност на склеротиния. Агрономът сподели, че много добре наложен хибрид, особено в област Стара Загора, е PT275, от който през миналата година от масови полета са получени около 400 кг/дка.

Растителната защита на това поле е стартирала още през есента на миналата година с продуктите на Corteva Agriscience. Приложен е новият хербицид Белкар™, с ново активно вещество на база Арилекс™. Подходящ е както за хибриди рапица по Clearfield® технология, така и за конвенционални. С едно третиране продуктът решава проблема с много от икономически важните широколистни плевели в това число и кръстоцветни видове /див синап/.

За борба с житните плевели е приложен Шадоу®, с активно вещество клетодим. Шадоу съдържа антидот, което означава, че е изключително селективен към рапицата, като същевременно осъществява пълен контрол върху житните плевели и самосевки от житни култури.

Clearfield® е регистрирана търговска марка на BASF
Шадоу е регистрирана търговска марка на UPL Open AG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.