1. Начало
  2. Новини
  3. Селекция
  4. Живко и Борислав Балчеви: Хибридите на Corteva Agriscience™ ни спасиха през тежката 2020 година!

Живко и Борислав Балчеви: Хибридите на Corteva Agriscience™ ни спасиха през тежката 2020 година!

Земеделците отчитат високи добиви от селекцията царевица и слънчоглед на от хибридите с марка Pioneer®

„Над 20 години работим със селекцията на фирма Пионер. През последните няколко години сме изключително доволни от хибридите при царевица и слънчоглед, тъй като имаме наблюдение върху тях как се представят и при благоприятни условия, и при изключителна суша. Показват стабилност и ни дават сигурност.“ Така обобщиха сътрудничеството си с фирма Corteva Agriscience™ Живко и Борислав Балчеви, обработващи земя в община Крушари, Добричка област.

При царевицата залагат основно на хибриди от групата Optimum®Aquamax®, които спрямо конкурентите се представят с много добри показатели.

„Засяхме Р0216 ФАО 480 и Р8834 ФАО 310. По време на вегетация останаха до последно зелени, нямаше свиване на листата, издържаха на сушата по време на цъфтеж и всичко това доведе до по-добри добиви. Зърното беше по-едро. При прибиране бързо изпускаха влага. Отчетохме 70-80 кг повече спрямо конкурентни хибриди“, подчерта Живко Балчев. Фермерът е категоричен, че в критични и стресови години, каквато беше изминалата 2020 г., може да се разчита на продуктите на Corteva Agriscience.

Живко Балчев

Живко Балчев

„При слънчогледа се спряхме на хибрида Р64LE137 от ExpressSun® технологията. Заложихме на новия продукт заради неговата сухоустойчивост и високо маслено съдържание“, подчерта Борислав Балчев. Той е категоричен, че в сухите условия на изминалата година резултатите са отлични. Хибридът се отличава с големи пити, устойчив е на мана и на синя китка.

„Тази година експериментирахме и го използвахме и като втора култура. След като освободихме полетата с пшеница, го засяхме на 2 юли. Много сме доволни от добивите, които показа за втора култура. Получихме 125 кг/дка при почти никаква влага и никакви валежи“, разказва Борислав. Там, където слънчогледът е заложен като основна култура, добивите също са много добри. Хибридът Р64LE137 е дал с около 40 кг повече спрямо конкурентите на полето.

През 2020 г. в стопанството разширяват и залагат на по-големи площи ExpressSun® технологията. Целта е да се справят с основните широколистни плевели бутрак и паламида. „Избрахме тази технология, не само защото в стресови условия ни извежда и дава резултати, но и защото е икономически по-изгодна, сподели още Борислав. - Нямаме фитотоксичност при основната култура, няма задържане на развитието и пожълтяване на листата както при други продукти. Освен това не забелязваме остатъчен ефект на следващата година при пшеницата или ечемика“.

Борислав Балчев

Борислав Балчев

Фермерът е категоричен, че утвърдената технология отново ще присъства на полетата в стопанството и ще я разшири с най-новите слънчогледови хибриди Pioneer през пролетната кампания.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.