1. Начало
  2. Новини
  3. Селекция
  4. Земеделци и еколози срещу предложение на ЕК

Земеделци и еколози срещу предложение на ЕК

Дори изявените противници на генното инженерство не са доволни от предложенията на Брюксел

Остра критика срещу предложението на Европейската комисия да разреши на държавите сами да забраняват използването на ГМО изказаха различни земеделски и екологични организации. 

Германският земеделски съюз публикува изявление на ръководството си, в което се казва: "Планът на Жан-Клод Юнкер разрушава общия европейски пазар." Стопаните трябва да са сигурни, че фуражите в целия Съюз ще се използват по еднакви критерии. 

От КОПА-КОДЖЕКА също се изказаха против идеята на Комисията. Критика изразиха и браншовите организации на мелниците за маслодайни култури и производителите на фуражни смески.

Дори изявените противници на генното инженерство не са доволни от предложенията на Брюксел. Те упрекват Юнкер, че не е спазил обещанието си да реформира процедурата за допускане на генномодифицирани култури. 

Други земеделски организации са на мнение, че Комисията отвлича вниманието на обществеността. Брюксел предлагал национални забрани, които не са юридически издържани, вместо да използва възможността за коренна промяна на европейската практика за внос и допускане на такива култури. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.