1. Начало
  2. Новини
  3. Селекция
  4. Жътва на царевица HI CORN CS

Жътва на царевица HI CORN CS

Стабилни добиви независимо от климатичните условия

В землището на село Яздач в тестовата база на фирма Булагро беше извършена жътва на опитен парцел с царевични хибриди на Косад Семанс по технологията HI CORN CS.

Добивите варират от 945 до 1237 кг/дка.

„Косад Семанс е наш дългогодишен партньор, още от стъпването си на българския пазар. Хибридът, който е акцент на жътвата, е от концепцията HI CORN CS. Идеята на продукта е горещото време и високите температури да не са лимитиращ фактор да добива. Залагайки опитни парцели, се стремим да предложим на нашите клиенти правилни технологични решения, по-добри хибриди, по-висок добив. С HI CORN CS работим за първа година. Заложили сме опити и с други хибриди на Косад Семанс, позиционирани в различни части на страната. Така имаме ясна представа за адаптивността им“, подчерта Христина Зангоци, продуктов мениджър в Булагро.

„HI CORN CS е иновативно, революционно решение за производство на зърно. Това са два продукта с еднакви генетични заложби, които се сеят заедно. Вегетацията им е еднаква, с разлика от няколко дни в изметляването, което дава по-голяма сигурност при опрашване, по-доброто озърняване на кочана, по-стабилен добив.

Годината беше доста трудна, с непостоянни валежи и високи температури, което оказа негативно влияние както на слънчогледа, така и на царевицата. Именно чрез HI CORN CS в такива условия се стремим да осигурим и да подпомогнем нашите клиенти, като им дадем една сигурност с един добър резултат, с който да са конкурентни на пазара. Защото при екстремни ситуации рискът да се компрометира добивът е много по-голям“, обясниНиколай Петров, търговски представител на Косад Семанс. По думите му хибридите са с еднакво ФАО. „За момента предлагаме само ФАО 350 - Фурти CS и Пализи CS. Следващата година очакваме хибриди и в късния диапазон. Кочаните са добре озърнени и наистина, това, което промотираме и казваме, е истина и в практиката работи. Защо комбинираме два хибрида? Те взаимно се допълват и точно в такива условия, когато липсата на вода е чест проблем, единият хибрид допълва другия. Това помага за дългото опрашване на посева и еднаквото узряване. Двата хибрида работят в симбиоза. Когато през лятото е суша, придружена с високи температури и когато залагаме на неполивни площи, дори и в тези случаи искаме да имаме сигурен добив. Освен HICORN CS на това поле, което е изключително професионално направено, сме заложили няколко царевични хибрида като Конфети CS, Басмати CS и ексклузивния продукт Салвати CS.“

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.