1. Начало
  2. Новини
  3. Времето
  4. 2021 г. беше една от седемте най-горещи в историята

2021 г. беше една от седемте най-горещи в историята

Данните са на Световната метеорологична организация в Женева

2021-а беше седмата поредна година с температури, които бяха с поне 1 градус по-високи от прединдустриалната епоха. В същото време миналата година е била и една от седемте най-горещи от повече от един век насам, показват данните на Световната метеорологична организация в Женева.
 
Забележителното в случая е, че високите температури са достигнати, въпреки че миналата година беше под влиянието на феномена Ла Ниня, който обикновено снижава средногодишните градуси. Това се случва, когато по-горните водни слоеве в тропическите части на Тихия океан се охладят по-силно от обичайното.
 
Според Световната метеорологична организация средната световна температура през миналата година е била с 1,1 градуса над нивото между 1850 и 1900 година. Досегашният рекорд е от 2016-та с 1,2 градуса над прединдустриалната епоха, с подобни температури бяха и 2019-та и 2020-та. Експертите поясняват, че разликите между отделните години са толкова малки, че трудно могат да се вместят в една точна класация. 
 
Прогнозите на организацията са за все по-голямо затопляне, предизвикано най-вече от високата концентрация на парникови газове във въздуха, които пречат на топлообмена между земната повърхност и атмосферата.
 
Миналата година беше белязана от рекордните 50 градуса в Канада, големите наводнения в Азия и Европа, както и от сушите в Африка и Южна Америка, припомни генералният секретар на Световната метеорологична организация Петери Талаас. По думите му последствията от климатичните промени са повлияли отрицателно на хората в цял свят. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.