1. Начало
  2. Новини
  3. Времето
  4. Агрометеорологична прогноза за 04 -10.03.2022 г.

Агрометеорологична прогноза за 04 -10.03.2022 г.

Застудяването в края на февруари и началото на март прекрати  преждевременните вегетационни процеси при зимните житни култури, задържа подранилото развитие при овошките, което бе провокирано от наднормените  февруарски температури.

През следващия седемдневен периода агрометеорологичните условия ще се определят от температури под климатичните норми за първото десетдневие на март, които ще поддържат  в покой есенните посеви. Прогнозираните  минимални температури през периода, до минус 7-8°С, при по-продължително задържане ще представляват сериозна опасност за напредналите в развитието си костилкови овощни видове (бадем, кайсия, праскова), встъпили във фаза цветен бутон, а на отделни места в южните райони – и в начало на фаза цъфтеж.

През периода повишеното съдържание на влага в горните почвени слоеве, вследствие падналите валежи от дъжд и сняг в края на февруари и началото на март, ще възпрепятства на много места в полските райони предсеитбените обработки на площите предвидени за сеитбата на ранните пролетни култури (фий, овес, пролетен ечемик, градински грах). По-подходящи условия за провеждане на резитби в овощните масиви ще има в началото на периода.

Дукена Жолева, Агрометеоролог при НИМХ

Забележка: Седмичната агрометеорологична прогноза се изготвя на базата на седмичната метеопрогноза, издадена в четвъртък.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.