1. Начало
  2. Новини
  3. Времето
  4. Прогнозираните валежи до края на август ще се отразят благоприятно на късните овощни култури

Прогнозираните валежи до края на август ще се отразят благоприятно на късните овощни култури

Снимка:

Има повишен риск за развитието на болести по овошките и зеленчуковите култури

Времето в периода 26.08-01.09.2022 ще бъде неустойчиво. Развитието на късните земеделски култури ще протича при температури близки до климатичните норми за края на август, а в част от Западна, Централна България и Горнотракийската низина падналите валежи закъсняха за част от пролетните култури, които вследствие на задълбочилата се лятна суша приключиха преждевременно вегетацията си.

 

Прогнозираните валежи до края на август ще се отразят благоприятно на късните овощни култури, при които ще протича интензивно нарастване на плодовете, както и на късните хибриди царевица, които са в начало на фаза млечна зрелост. При средно късните хибриди царевица ще се наблюдава восъчна и пълна зрелост. В края на август посевите със слънчоглед и във високите полета ще приключат развитието си, но очакваните валежи в полските райони ще възпрепятстват прибирането на маслодайната култура.

Метеорологичните условия в края на август и началото на септември ще повишат риска от развитие на късно кафяво гниене по плодовете на овошките, сиво гниене по гроздето и мани по късните зеленчукови култури.

Източник НИМХ

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.