1. Начало
  2. Новини
  3. Наука и образование
  4. В новия брой на сп. АгроКомпас: Каква е инвестицията за създаването на трюфелна плантация

В новия брой на сп. АгроКомпас: Каква е инвестицията за създаването на трюфелна плантация

И още: Защо известният агробизнесмен Божидар Митов твърди, че управляващите „постоянно слагат коня зад каруцата“

Кои са акцентите в августовския брой на сп. АгроКомпас:

Перспективно: „Тази година по производство на черен летен трюфел държим една от челните редици в Европа.

Това, което искам да направя от много години, е да популяризираме с моите колеги българския трюфел по света. Нашия трюфел, който изнасяме за най-големите преработватели Италия и Франция, те го препродават като италиански и френски. На картата на света България като трюфелна страна не съществува“, твърди търговецът на деликатесната гъба Чавдар Чернев.

Укор: „Сега най-големият проблем пред земеделците е бюрокрацията. Пълното неразбиране от хората, които управляват. Не знам дали има друга държава, в която да се тормози толкова бизнесът и народът. Вземат се неадекватни решения. Имаше една приказка по-рано, че „коня постоянно го слагат зад каруцата”, констатира дългогодишният земеделец Божидар Митов.

Експертно: „Ето как трябва да се случи цифровата трансформация на едно земеделско стопанство – на първо място, стопанинът трябва да бъде консултиран и посъветван относно решаване на конкретни проблеми в неговото стопанство, на второ място е важно да придобие цифрови умения, следва тестовият период на избраната цифрова технология и накрая е инвестирането в нея“, каза Светлана Боянова, председател на Института за агростратегии и иновации.

Предстоящо: През октомври или ноември се очаква да бъде отворена подмярка 6.1, популярна у нас като Млад фермер. Експертите от Националната служба за съвети в земеделието отново ще извършват безплатни консултантски услуги за земеделците. Приемът ще продължи от два до три месеца. За да може един фермер да кандидатства, неговото стопанство трябва да има икономически размер, измерен в стандартен производствен обем между 8 и 16 хиляди евро, каза Делян Георгиев, началник отдел „Консултантски услуги по национални и европейски програми“ в НССЗ.

Екзотика: Благовест, Райко, Йоханес, Гертруд, Юри, Краси… Интересни, кротки и спокойни, пасат си и подрънкват със звънчетата сред божествената природа на Априлци. Глезени са, защото техният стопанин ги гали, обича и им дава цялата си любов. Рядко може да видите такива животни в България. Като цветова окраска могат да бъдат черни, бели, кафеви, бежови и тигрови, разказва собственикът им Стефан Вълев от Априлци, който ни се представя като ловец и животновъд. Сладкодумно разказва за чудатите крави от породата Шотландско високопланинско говедо, докато им четка козините, а те стоят близо до него и го подканват, докосвайки го с рогата си, да ги гали.

Инвестиции: Булагро Машини АД представи машина на фокус – прикачната дискова брана PÖTTINGER Terradisc 6001T, в обработваемите площи на фирма Агроконсулт АП в село Дичин. Фирмата неотдавна е закупила първата си машина PÖTTINGER с 6 метра работна ширина.

 

В броя четете още: Италиански сорт пшеница надмина конкурентите си по добиви.

 

Ако желаете и Вие да получавате сп. АгроКомпас, за повече информация и заявяване на абонамент: 0888 750 853 или 0700 200 63.

За една година - 50 лв. без ДДС

За две години - 90 лв. без ДДС

Ако заявите годишен абонамент чрез сайта www.agrocompass.bg - 40 лв. без ДДС.

Електронно копие на списанието - 30 лв. без ДДС за 12 броя.

Може да се абонирате чрез Български пощи или Доби прес.

 

Каталожен номер 1053!

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.