1. Начало
  2. Новини
  3. Времето
  4. Речните нива в по-голямата част от страната са продължили да се понижават или са останали без съществена промяна

Речните нива в по-голямата част от страната са продължили да се понижават или са останали без съществена промяна

Нивото на р. Тунджа при Елхово е под червения праг на предупреждение

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология утре, 11 март ще е без валежи. В четвъртък и петък на места ще има превалявания, предимно от дъжд, над около 1500 м - сняг; количества от 1 до 5-6 л/кв.м на ден.

През последното денонощие речните нива в по-голямата част от страната са продължили да се понижават или са останали без съществена промяна. Известни повишения са регистрирани в Дунавския и Източнобеломорски басейни, съобщават от МОСВ. 

Дунавски басейн: в поречие Огоста с до +9 см, в поречие Искър с до +30 см, в поречие Вит с до +16 см, в поречие Осъм с до +6 см, в поречие Янтра+13 см; 

Черноморски басейн: Нивата на реки в басейна са се понижили с до -120 см, с изключение на р. Ропотамо при с. Веселие, където нивото се е задържало; 

Източнобеломорски басейн: Нивото на р. Тунджа се е задържало, р. Марица - нивото на основната река се е повишило с до +28 см при гр. Първомай, а на притоците й с до +56 см (р. Въча при гр. Девин, м. Забрал), при гр. Свиленград нивото на р. Марица се е задържало; нивото на р. Върбица при сп. Джебел се е понижило с -19 см; 

Западнобеломорски басейн: в поречие Места речните нива са се понижили с до -6 см, а в поречие Струма са в границите от -8/+10 см. 

Водните количества в по-голяма част от страната са над праговете за високи води, а водното количество на р. Марица при гр. Свиленград е над прага за внимание. 

В резултат на метеорологичната и хидрологична обстановка, днес са възможни известни повишения на речните нива в цялата страна, в резултат от прогнозните валежи от дъжд и сняг. 

През следващите 1-2 денонощия, се очаква повишенията да продължат, поради снеготопенето, високата почвена влага и оттичането на реките към устията им. 

Дунавски басейн: р. Огоста – горно течение, р. Янтра – средно и долно течение, р. Русенски Лом – долно течение; 

Черноморски басейн: р. Камчия – средно и долно течение, р. Айтоска, р. Чакърлийка, р. Господаревска, р. Русокастренска, р. Факийска, р. Ропотамо, р. Велека.

Източнобеломорски басейн: 

  • р. Тунджа – горно и средно течение; 
  • р. Марица – целия водосбор; 
  • р. Арда – целия водосбор.

Системата за ранно предупреждение за водосборите на реките Марица и Тунджа при НИМХ-БАН прогнозира: 

Нивото на р. Сазлийка при гр. Гълъбово, макар да се понижава продължава да е над оранжевия праг на предупреждение, като по прогноза се очаква да спадне под него в следобедните часове на 11- ти март. 

Нивото на р. Марица при гр. Харманли продължава да е над жълтия праг на предупреждение. По прогноза се очаква да започне да се понижава в ранните часове на  11-ти март , като на 12- ти март  ще спадне под жълтия праг на предупреждение. 

Нивото на р. Марица при гр. Свиленград продължава да е над оранжевия праг на предупреждение и плавно се понижава. По прогноза се очаква да спадне под оранжевия праг в сутрешните часове на 11-ти март , а под жълтия праг на предупреждение в ранните часове на 12- ти март.

Нивото на р. Мочурица при с. Воденичане е над оранжевия праг на предупреждение и плавно се понижава, като по прогноза се очаква да се спадне под него в ранните часове на 12-ти март , а да се понижи до жълтия праг на предупреждение на 15-ти март. 

Нивото на р. Мочурица при с. Чарда вече е под оранжевия праг на предупреждение, като по прогноза се очаква в сутрешните часове на 12- ти март  да спадне под жълтия праг и да продължи да се понижава. 

Нивото на р. Тунджа при гр. Ямбол по прогноза се очаква днес да спадне под оранжевия праг на предупреждение и плавно да продължи да се понижава. 

Нивото на р. Тунджа при гр. Елхово продължава да е непосредствено под червения праг на предупреждение, като по прогноза днес се очаква да започне плавно да се понижава, оставайки над оранжевия праг. 

Според системата за предупреждение за басейна на р. Арда нивото на реките във водосбора на р. Арда ще бъдат под нивата за предупреждение. 

Западнобеломорски басейн: поречие Места – средно течение, поречие Струма – долно течение (р. Струмешница). 

Повишено внимание за водосборите на реките Тунджа, Марица и Арда. 

Възможни са внезапни наводнения.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.